Snakker De Dansk På Grønland? Disse Sprog Tales På Grøndland

Billede: Jumpstory

På Grønland er hovedsproget måske ikke overraskende grønlandsk, selvom Grønland i mange år har været en dansk koloni og sidenhen en del af Rigsfællesskabet. 

Men der tales også dansk på Grønland. Dansk er nemlig et af de to officielle sprog på Grønland. 

Dansk fra 1. klasse

De fleste børn på Grønland vokser på med grønlandsk som deres første sprog, men de begynder efterfølgende at lære dansk i skolen, hvor de undervises i dansk fra første klasse.

Det gør også, at mange grønlændere vælger at tage til Danmark, når de skal have en videregående uddannelse. Grønland har kun et enkelt universitet, Ilisimatusarfik, der tilbyder uddannelser indenfor blandt andet erhvervsøkonomi, journalistik, jura og en lang række andre uddannelser - herunder også professionsbacheloruddannelser.

I 1978 slog Hjemmestyreloven fast, at hovedsproget på Grønland er grønlandsk, men at der skal undervises grundigt i dansk. Det er også her, at det er bestemt, at både grønlandsk og dansk kan anvendes i offentlige forhold. 

Det ændrede sig lidt i 2009, hvor Selvstyreloven "forfremmede" grønlandsk til det officielle sprog. Her nævnes der dog intet om, hvilken rolle det danske sprog fremover skal spille på Grønland.

Det har flere gange været oppe og vende, om dansk skal erstattet af engelsk som Grønlands første fremmedsprog, da dansk er et lille sprog på verdensplan. Man har dog valgt at fastholde dansk som det første fremmedsprog på Grønland, idet kontakten til Danmark er den mest væsentlige kontakt, som Grønland har med andre lande.

Grønlandsk tales i dag af cirka 57.000 mennesker, svarende til lidt flere end den samlede grønlandske befolkning.

Tak til avXperten

Vi takker avXperten for deres støtte til dette indlæg. Se deres enorme udvalg af fede elektronik produkter, lige fra et smartwatch til kabler, højttalere og meget mere.

Selvom det er et ørige, så har de masser af ting at byde på og du vil bestemt ik…
Læs mere
Nordlyset har altid været genstand for forundring. I hele vore historie har menn…
Læs mere
Den Gyldne Cirkel er navnet på en tur, man kan komme på, når man besøger det skø…
Læs mere
Bulgarien er et rigtig smukt og varmt land at rejse til og Golden Sands er ingen…
Læs mere
Verna er Bulgariens tredje største by efter Sofia og Plovdiv. Varna har en del …
Læs mere
Island er kendt for en række ting. Den blå lagune, storslået natur, vulkaner og …
Læs mere
Island er ganske vidst ikke den største ø i verden, faktisk på ingen måde. Dog v…
Læs mere