Snakker De Dansk På Grønland? Disse Sprog Tales På Grøndland

Billede: Jumpstory

På Grønland er hovedsproget måske ikke overraskende grønlandsk, selvom Grønland i mange år har været en dansk koloni og sidenhen en del af Rigsfællesskabet. 

Men der tales også dansk på Grønland. Dansk er nemlig et af de to officielle sprog på Grønland. 

Dansk fra 1. klasse

De fleste børn på Grønland vokser på med grønlandsk som deres første sprog, men de begynder efterfølgende at lære dansk i skolen, hvor de undervises i dansk fra første klasse.

Det gør også, at mange grønlændere vælger at tage til Danmark, når de skal have en videregående uddannelse. Grønland har kun et enkelt universitet, Ilisimatusarfik, der tilbyder uddannelser indenfor blandt andet erhvervsøkonomi, journalistik, jura og en lang række andre uddannelser - herunder også professionsbacheloruddannelser.

I 1978 slog Hjemmestyreloven fast, at hovedsproget på Grønland er grønlandsk, men at der skal undervises grundigt i dansk. Det er også her, at det er bestemt, at både grønlandsk og dansk kan anvendes i offentlige forhold. 

Det ændrede sig lidt i 2009, hvor Selvstyreloven "forfremmede" grønlandsk til det officielle sprog. Her nævnes der dog intet om, hvilken rolle det danske sprog fremover skal spille på Grønland.

Det har flere gange været oppe og vende, om dansk skal erstattet af engelsk som Grønlands første fremmedsprog, da dansk er et lille sprog på verdensplan. Man har dog valgt at fastholde dansk som det første fremmedsprog på Grønland, idet kontakten til Danmark er den mest væsentlige kontakt, som Grønland har med andre lande.

Grønlandsk tales i dag af cirka 57.000 mennesker, svarende til lidt flere end den samlede grønlandske befolkning.

Tak til avXperten

Vi takker avXperten for deres støtte til dette indlæg. Se deres enorme udvalg af fede elektronik produkter, lige fra et smartwatch til kabler, højttalere og meget mere.

Island er ganske vidst ikke den største ø i verden, faktisk på ingen måde. Dog v…
Læs mere
Selvom man ikke umiddelbart forbinder Danmark med storslået natur, så betyder de…
Læs mere
Island er fuld af unikke naturoplevelser og en natur, som vi ikke kender til i&n…
Læs mere
Færøerne er et populært turistmål for danske turister. Det er især naturen på Fæ…
Læs mere
Med en placering midt i Nordatlanten  er det begrænset, hvor mange valgmuli…
Læs mere
Skal jeg veksle i banken eller kan jeg tage mine kroner med, når jeg skal på fer…
Læs mere
Det legendariske pilgrimsnetværk Camino de Santiago har også dybe rødder i Skand…
Læs mere