Besøg Unescos Verdensarv: Vadehavet

Tager man helt ud mod vest, du ved, der, hvor sandet er så lyst, så finder man et stykke natur, der er helt ulig alt andet, Danmark har at byde på. Vadehavet er smukt, kynisk og fortryllende barskt. Du kan blandt andet opleve ting som sort sol, tidevand, marskområder og trækfugle.

Unesco har fundet Vadehavet så specielt og unikt, at de har tilføjet det til verdensarven. Dette skete tilbage i 2014, i forbindelse med at den Tyske og Hollandske del af vadehavet var blevet “opdaget” et par år tidligere.

Hvad er vadehavet?

Vadehavet er et enormt tidevandsområde. Faktisk er det det største i hele verden! Vadehavet begynder omkring Varde og strækker sig helt ned igennem byde Jylland, Tyskland og Holland, hvor den slutter omkring Den Helder, der er en Hollandsk by.

Vadehavet er altså enormt og strækker sig over små 500 kilometers kyst.

Vadehavet har naturligvis også en vanvittig biodiversitet og et dyreliv, der er imponerende og fascinerende. Blandt andet kan man opleve noget så fantastisk, som sæler. Går man en tur langs vadehavet, så vil det ikke være usædvanligt at se en sæl eller to, der ligger og hviler sig på bankerne.

Sælerne ganske vist rigtig sød ud, især når de ligger og soler sig. Dog må man ikke tage fejl! Sælen er Danmarks største rovdyr. Den spættede sæl måler cirka 1,3 - 1,5 meter i længden, og vejer helt op til 130 kilo. Den spættede sæl er den type sæl, der findes flest af ved Vadehavet.

Gråsælen, der ligeledes findes ved Vadehavet, er af en lidt anden størrelse. Den bliver længere og kan veje helt op til 300 kilo.

Vadehavet er desværre også historisk set blevet brugt i lidt andre sammenhænge end den gør i dag. Tilbage under anden verdenskrig benyttede Hitler Vadehavet til at bygge Atlantvolden, der var et kæmpemæssigt kystforsvar mod de allierede styrker.

I bund og grund bestod Atlantvolden af bunkere ved Vesterhavet. Det er langt fra småtterier, der blev bygget. Blot omkring Esbjerg og Fanø blev der bygget cirka 1.200 bunkere i området. Tyg lige på den, 1.200 bunkere bare i vores lille landsdel.

Der er altså masser af ting at opleve ved Vadehavet, ligegyldigt om man er til smuk natur eller fascinerende og skræmmende historie.

Tak til Bevco
Der skal lyde et stort tak til Bevco, som via deres støtte har gjort denne artikel mulig. Bevco er en online forhandler af spiritus, heriblandt gin.

Selvom det er et ørige, så har de masser af ting at byde på og du vil bestemt ik…
Læs mere
Nordlyset har altid været genstand for forundring. I hele vore historie har menn…
Læs mere
Den Gyldne Cirkel er navnet på en tur, man kan komme på, når man besøger det skø…
Læs mere
Bulgarien er et rigtig smukt og varmt land at rejse til og Golden Sands er ingen…
Læs mere
Verna er Bulgariens tredje største by efter Sofia og Plovdiv. Varna har en del …
Læs mere
Island er kendt for en række ting. Den blå lagune, storslået natur, vulkaner og …
Læs mere
Island er ganske vidst ikke den største ø i verden, faktisk på ingen måde. Dog v…
Læs mere